НОВІ МОЖЛИВОСТІ WINDOWS SERVER 2003

Нижче ми перелічимо деякі функції, що з’явилися як стандартні компоненти тільки в Windows Server 2003. Нехай вас не бентежить їхня невелика кількість, оскільки величезна кількість коштовних удосконалень Windows Server 2003 виконано в модулях, службах і програмах, що існували в попередніх версіях Windows.

Manage Your Server Wizard

Програма-майстер, що дозволяє централізовано управляти всіма функціями сервера й викликати в міру необхідності спеціалізовані адміністративні інструменти й утиліти.

Network Load Balancing (NLB)

Функція балансування мережного навантаження забезпечує масштабованість і відказоустойчивість серверних служб за рахунок розподілу навантаження між декількома комп’ютерами. До числа таких серверних служб ставляться: веб-служби, служби Windows Media і Terminal Services, засобу віртуальних приватних мереж, брандмауера й proxy.

Служби електронної пошти (РОРЗ)

В Windows Server 2003 реалізована підтримка протоколу РОРЗ. Цю можливість забезпечують служби E-mail Services. Протокол РОРЗ у сукупності зі службою SMTP дозволяє використати сервер Windows Server 2003 для організації найпростішої, але полнофункциональнії системи обміну повідомленнями електронної пошти. Для роботи зі службою електронної пошти користувачі можуть використати будь-якого поштового клієнта, що підтримує протокол РОРЗ (наприклад, Microsoft Outlook Express).

Active Directory Migration Tool (ADMT) v 2.0

На дистрибутивному диску Windows Server 2003 є утиліта ADMT v.2.0, за допомогою якої можна копіювати облікові записи користувачів, груп і комп’ютерів з доменів Windows NT 4.0 і лісів Active Directory в інший ліс Active Directory, що перебуває на функціональному рівні не нижче Windows 2000. Версія 2.0 відрізняється тим, що може переносити поточні паролі облікових записів і спрощує міграцію користувальницьких профілів.

Тіньове копіювання томів

Функція тіньового копіювання вирішує два завдання. По-перше, вона дозволяє резервувати дані на томах, де є файли, відкриті користувачами. По-друге, вона дозволяє періодично робити копії загальних папок і створювати тим самим «оперативні» архіви змінених файлів. Вилучений користувач при необхідності може повернутися до попередньої версії файлу або відновити вилучені дані.

Попередня стаття
Наступна стаття