Офіційно: безкоштовні оновлення до Windows 10 завершилися

Вечірка завершилася. Після семи років відвернутого погляду Microsoft оголосив, що закриває лазівку, яка дозволяла ПК з Windows 7 і Windows 8.x оновлювати систему безкоштовно. Понад сім років це було однією з найгірш прихованих таємниць у світі особистих комп’ютерів. Офіційно, пропозиція Microsoft щодо безкоштовних оновлень завершилася у 2016 році, але в Redmond ніхто не подбав про перезавантаження активаційних серверів. Що вийшло з цього? Якщо у вас був ПК з Windows 7 або Windows 8/8.1, ви мали можливість безкоштовно оновити його до Windows 10.

Ця можливість була ще значущішою, ніж здавалося. 25-символьні продуктові ключі від Windows 7 і Windows 8.1 можна було використовувати для активації нової установки Windows 10 або для оновлення до редакції Pro з Windows 10 Home.

Анонімний запис, розміщений на Microsoft Device Partner Center 20 вересня 2023 року, зробив це офіційно:

Windows припиняє можливість безкоштовних оновлень з Windows 7/8

Безкоштовна пропозиція Microsoft щодо оновлення до Windows 10 / 11 закінчилася 29 липня 2016 року. Можливість безкоштовного оновлення з Windows 7 / 8 тепер теж відсутня. Оновлення до Windows 11 з Windows 10 залишаються безкоштовними.

Важливо відзначити, що це оголошення з’явилося на сайті, який адресований офіційним партнерам Microsoft, які приносять основну частину прибутку від Windows завдяки закупівлі OEM-ліцензій для нових ПК. Компанія була досить мовчазною стосовно можливості безкоштовних оновлень впродовж семи років, водночас публічно закликаючи клієнтів купувати нові ПК замість оновлення старих.

З закінченням підтримки Windows 10 через два роки і з урахуванням різкого зниження продажів ПК, після стрімкого зростання через пандемію, увага Redmond зосереджується на майбутньому. Конкретно, на майбутньому, яке буде засноване на Windows 11 та його наступниках, що працюватимуть на новеньких ПК, що відповідають мінімальним системним вимогам Windows 11. Як відзначено у пості, оновлення з Windows 10 на Windows 11 залишаються безкоштовними, і ключі для обох версій все ще можна взаємозамінювати. Неясно, скільки людей буде зачеплено цією зміною політики. Імовірно, більшість ПК, які досі працюють на застарілих і не підтримуваних версіях Windows, належать тим, хто твердо вирішив “ніколи не буду оновлювати”.

Попередня стаття
Наступна стаття