Як організувати робоче місце для програміста

Ефективність роботи багато в чому залежить від правильності організації робочого простору. Яким же має бути робоче місце айтішника, щоб він міг підвищити продуктивність та якість роботи над проєктами?

Робоче місце програміста

Ергономіка простору

Програмісти багато часу проводять за комп’ютером. Це означає, що робоче місце має бути комфортним, щоб уникнути втоми, і безпечним, щоб унеможливити травми. Меблям рекомендується приділити максимум уваги. Хороший стіл має:

  1. широку та міцну стільницю (не вужче ніж 75 см);
  2. стійкі ніжки;
  3. висоту, що відповідає габаритам стільця й зросту.

Добре, якщо він буде доповнений підставкою для руки. Вона не дасть їй втомлюватися під час роботи з мишкою. Багато програмістів вибирають меблі, регульовані за висотою. Стілець або крісло теж мають виконувати свої функції:

  1. підтримувати спину та забезпечувати її правильне положення;
  2. мати підлокітники для розміщення рук;
  3. регулюватися за висотою за допомогою важеля.

Можна підібрати модель з підголів’ям. Також рекомендується купувати меблі з хорошою вентиляцією. Популярний варіант — комп’ютерні крісла з сітчастою спинкою.

Обладнання та технології

Для комфортної роботи знадобляться:

  1. Клавіатура. Найчастіше програмісти віддають перевагу моделям із механічними клавішами, оскільки вони забезпечують чіткий і швидкий відгук. Рідше це можуть бути мембранні клавіатури, вони тихіші та компактніші.
  2. Миша. Рекомендується вибирати геймерські моделі з ергономічним дизайном. Так рука не буде сильно згинатися й втомлюватися.
  3. Монітор. Його головною особливістю має бути висока роздільна здатність. Багато програмістів воліють працювати відразу з двома екранами.
  4. Колонки або навушники. Тут усе залежить від особистих уподобань. Якщо доводиться часто спілкуватися з колегами голосом, краще вибрати навушники з шумопоглинанням, вони ж дадуть змогу краще зосередитися. Також вони незамінні для тих, хто працює, перебуваючи в оточенні людей, які можуть відволікати від процесу.

Деякі фахівці вважають за краще працювати не на стаціонарному комп’ютері, а на ноутбуці. На думку лікарів, тривале перебування за невеликим екраном шкодить здоров’ю, тому для підвищення комфорту рекомендується використовувати додатковий монітор і клавіатуру.

Організація робочого місця

Важливо звернути увагу на розташування кабелів і дротів. Їхня кількість зазвичай велика, тому краще використовувати спеціальні фіксатори та тримачі. Їх можна закріпити під столом. Завдяки кабель-менеджменту забезпечується не лише зручність, а й безпека. Особливо це стосується людей, які мають тварин і працюють із дому. Ще один пункт — це освітлення. Воно має бути досить яскравим, щоб не втомлювалися очі. Краще використовувати настільну лампу, яка регулюється за висотою.

Попередня стаття
Наступна стаття